Frågor & svar

Vi uppdaterar den här sidan kontinuerligt vartefter vi får nya frågor. Hittar du inte svaret här ber vi dig att antingen ringa eller e-posta oss så svarar vi direkt.

04
FAQ

Vanliga frågor och svar

Hur tjock isolering behöver jag ha på min vind ?

Vi rekommenderar att på bostadshus har minst 500 mm, i garage rekommenderar vi 300-400 mm för att nå bästa resultat.

Vilket material skall jag använda ?

Det beror lite på hur din vind ser ut och vad du har för isolering idag, men vi använder vanligtvis två olika typer av lösull, Knauf Insulation glasull tillverkad av återvunna glasflaskor samt Ekofiber lösull tillverkad av återvunna dagstidningar. Dessa material har olika egenskaper, men för att fastslå vilket material du ska välja ber vi dig e-posta eller ringa oss.

Kan vi få hjälp även med montage av landgång, luftspaltskivor och ram runt uppstigningsluckan?

Ja, vi har materialet och monterar allt efter överenskommelse.

Måste jag ta bort min befintliga isolering innan jag isolerar med lösull?

Oftast behöver du inte det. Har du t.ex. spån (ofta förekommande) på din vind idag går det oftast att lägga lösullen direkt på spånet under förutsättning att du inte haft problem med mögel eller fukt på din vind.

Hur mycket skräpar ni ner vid lösullsisolering?

Utrustningen vi använder är ett slutet system. En installatör på bilen häller ut säckarna med lösull i en maskin som luckrar upp ullen och sprutar upp den på din vind med en lång slang och tryckluft, medan en andra installatör ser till att ullen fördelas i ett jämt lager.

Hur snart spar jag in investeringen ?

Ett hus som är byggt på 1980 talet eller tidigare har en återbetalningstid på ca tre (3) år. Därefter är investeringen en ren besparing.

Hur lång tid tar det att lösullsisolera mitt hus ?

En vanlig plan vind (sadeltak) på 100 kvm med en isoleringshöjd på 500 mm och utan några tillbehör som montering av luftspaltskivor eller liknande är färdigt på 3-4 timmar från att vi anländer.

Måste jag förbereda min vind på något sätt innan ni kommer och isolerar ?

Framkomlighet är ett måste för oss, så är din vind väldigt rörig med mycket saker underlättar det för oss om du röjer lite så vi kommer fram med slangen och en person. Gammal isolering är inga problem då vi oftast lägger lösullen direkt ovanpå den. Ska vi även montera t.ex. landgång eller takfotsventilation måste dessa ytor vara rena från skräp.

Hur får jag en offert?

Du kan fylla i vår enkla utförliga webboffert, så svarar vi direkt eller senast arbetsdagen efter om kontoret är obemannat. Du kan också ringa oss på 0226-615 90, så får du en offert direkt på telefon.

Går det att tilläggsisolera även väggar och golv med lösull?

Ja vid öppna bjälklag sprutas lösullen på plats på samma sätt som vid vindsisolering. Ligger golvet på plats redan cirkelsågar vi upp några hål på ca 4cm och isolerar med Ekofiber lösull. Efter avslutat arbete sätter vi tillbaka pluggen vi sågat upp igen.

Blir det varmare inne på sommaren om jag väljer att tilläggsisolera?

Nej tvärtom faktiskt, du får ett behagligare inomhusklimat med lösull på din vind. Huset blir svalare på sommaren och varmare på vintern. Ett dåligt isolerat hus blir kallt på vintern och mycket varmt på sommaren.

När, var och hur gäller ROT-avdraget?

Rotavdraget gäller enbart arbetskostnaden och du får dra av 50% av den. Rotavdraget gäller reparation, ombyggnad och tillbyggnad av ditt hus till ett värde av maximalt 50 000 kr per år. Vid fristående nybyggnationer gäller inte rotavdraget utan enbart vid en tillbyggnad, det vill säga att byggnationen sitter ihop med huset i övrigt. Läs mer här.

Hur mycket ”sätter” sig lösullen?

Isolering är indelade i klasser beroende på värmeledningsförmåga, som också kallas värmekonduktivitet. Enheten betecknas Lambda och visar hur bra materialet isolerar. Ju lägre lambdavärde desto bättre isoleringsförmåga.

Hur ser värmeförlusten ut egentligen?

Värmeförlusten i ett hus är ca 25% för taket, 35% för väggar, 15% är golv + dörrar och fönster är 10%. Det går åt mycket energi att hålla ett dåligt isolerat hus varmt.

Hur märker jag att jag har för lite isolering?

Det enklaste är att gå upp och titta, rekommendationen är att ha minst 500 mm lösull på sin vind. Ett annat sätt är att hålla utkik efter snösmältning på yttertaket och även bildning av istappar. Vill du veta hur värmeläckaget för ditt hus ser ut kan vi hjälpa dig genom att fotografera med en värmekamera.